How to be more creative?

The School of Life is niet zomaar een school. Het gaat over leren leven, legt docent Frits Philips ons uit. We worden uitgedaagd om na te denken over zaken die er echt toe doen en om ruimte te geven aan onze gedachten, ideeën en ervaringen. Wat is creativiteit precies? Waar halen we onze inspiratie vandaan? Hoe kun je creatiever zijn op werk? Docent Fritz Phillips ziet creativiteit als een boom. Iedereen heeft een basis, maar door het te voeden kan het groeien. Het staat of valt bij het vermogen om oordelen uit te zetten. Dit merken we direct wanneer we een portret van de persoon naast ons maken. Het is lastig om te beginnen, maar nog vervelender is het gebrek aan een gum. Hoe creatief wij ook zijn tijdens ons werk, we blijven huiverig over het oordeel van anderen. We houden onze tekening liever voor onszelf en willen hem pas laten zien als we tevreden zijn. Maar wat betekent dat woord “creatief” dan eigenlijk? De meningen zijn verdeeld. Grote filosofen komen aan bod. Zoals Kurt Vonnegut, die creativiteit ziet als het levendig houden van de ziel. Dans, zing en schrijf zo goed als je kan. De beloning zit hem in het proces. Onze animator Almar ziet creativiteit meer als probleemoplossend vermogen, met een duidelijk doel.

School-of-Life

“…Jij bent zo lekker creatief”

Tijdens de discussie bleek dat er veel vooroordelen zijn over creativiteit. Dat het bijvoorbeeld iets is voor jonge mensen, of wat je alleen bent als je er voor betaalt krijgt. Over vooroordelen konden we natuurlijk meepraten uit eigen ervaring. Wij horen regelmatig opmerkingen als: “jij bent zo lekker creatief, ik wou dat ik dat was.” Alsof het iets is waar je mee geboren wordt, licht Amanda toe, en niet een vaardigheid die je ontwikkelt naarmate je er meer energie en moeite in stopt. Er zijn dan ook verschillende beelden van “de creatieveling”. Zoals de creatieveling als de vage kunstenaar in zijn atellier, afgezonderd van de werkelijkheid. Of de creatieveling die van zijn hobby zijn werk heeft gemaakt en nog moet beginnen aan een “echte baan”. De ambachtsman die ideeën kan omzetten in tastbare objecten. Of de probleem oplosser die out-of-the-box denkt. Deze verschillende kanten van de creatieveling spelen ook mee in ons werk. Coen merkte op: Hoe kun je tegelijkertijd creatief, ruimdenkend en onbevoordeeld werken, maar ook een strakke deadline halen? Creatief zijn is nog niet zo makkelijk.

Creativiteit stimuleren

“Maar, creativiteit kan je stimuleren” gaat Frits Philips verder. “Nieuwe ideeën ontstaan wanneer je twee bestaande concepten samenvoegt”. Dit gingen we uittesten met een opdracht: bedenk een nieuw televisieprogramma aan de hand van een willekeurig woord. Daar kwamen hele creatieve oplossingen uit. Zoals het programma “Beren op de weg”, waarin een geniaal idee gepitcht wordt en het publiek het vervolgens volledig mag afkraken. Of “24 hour Tantrum” waarin alle (onmogelijke) wensen van driftige kleuters gedurende één dag in vervulling gaan. En minder goede ideeën kwamen ook langs. Zoals “Duiven poepen” met de pitch: “zij poepen altijd al op ons, nu is het eens andersom!” Creativiteit kan ook gestimuleerd worden door muzes of inspiratiebronnen. Bijvoorbeeld door te kijken naar mensen om je heen, te luisteren naar muziek, door Vimeo te scrollen of Pinterest af te struinen. Of door de kantooromgeving creatiever te maken. Google is een bekend voorbeeld met te gekke ruimtes, van ballenbak tot glijbaan. Iedereen die bij ons op kantoor is geweest weet dat dit onderdeel bij ons wel goed zit. We hebben een gras-muur, tafelvoetbaltafel, een half dozijn plastic dino’s en de muren hangen vol met inspiratie volle illustraties.

School of life

Creatieve gewoontes

Voor het eind van de workshop staan we nog even stil bij onze dagelijkse gewoontes. Hoe kunnen we uit de sleur te stappen, over blokkades heen? Het antwoord is voor iedereen anders. De een wil vaker een wandelingetje gaan maken. De ander wil de dag beginnen met een TEDx video bij het ontbijt. Belangrijk daarbij is om jezelf uit te dagen in kleine stappen. En zo zullen we onszelf de komende tijd blijven uitdagen, zodat zelfs “creatievelingen” zoals wij nog wat creatiever worden. We houden jullie op de hoogte! Tijdens de workshop zelf zat het overigens wel goed met de creativiteit, te zien aan alle ondergetekende aantekeningenblaadjes…

School of Life - door Vera de Koning