Over de klant Beheerder van het spoorwegnet van Nederland

ProRail is verantwoordelijk voor het spoorwegnet van Nederland. Voor aanleg, onderhoud, beheer en veiligheid van de spoorwegen werkt ProRail samen met veel partijen. Met het nieuwe datamodel SpoorData gaan al deze partijen op een gestandaardiseerde manier data over objecten rondom het spoor uitwisselen. Maar welke data wordt er eigenlijk wanneer door wie verzameld? En in welke stap wordt die informatie met wie gedeeld? ProRail vraagt Getting the picture inzichtelijk te maken hoe Spoordata in de workflow van de betrokken partijen past.

Over de klant

Onze aanpak Voor heldere visualisatie van spoor data

Het programma SpoorData is erg complex en heeft een lange doorlooptijd. De sessies die we hebben gehad zijn uitgesmeerd over ongeveer een half jaar. Tijdens dit half jaar hebben we zeer verschillende versies van de visualisaties gehad. Toch zijn ze allemaal nodig geweest om tot het eindresultaat te komen. Juist de visualisaties hebben in het proces voor gezorgd dat de vinger op de pijnlijke plekken werden gelegd, maar ook dat duidelijk werd waar wel overeenstemming en hetzelfde begrip lag.ProRail: Interactieve infographic
Schermafbeelding: Betrouwbare informatie.
ProRail: Interactieve infographic
Schermafbeelding: Spoordata beheren.

Behaalde resultaten Heldere communicatie omtrent veranderingen

De interactieve infographic wordt goed ontvangen. Een praatplaat blijkt een goed middel om op beeldende wijze uit te leggen hoe SpoorData uitwerkt in de praktijk. Een visual consultant gaat een aantal maanden intern bij ProRail om ook voor andere SpoorData gerelateerde praktijksituaties praatplaten te maken.

  • Het visualiseren van abstracte zaken als spoordata en workflows zorgt voor gerichte inhoudelijke discussie
  • Visualiseren concretiseert: van abstracte data en workflows naar concrete situaties
  • Meer begrip en gedeelde visuele taal bij betrokken partijen
  • Interactieve infographic geeft inzicht in SpoorData op 3 niveaus
  • Interactieve infographic faciliteert interne communicatie over SpoorData

"Visualiseren heeft de complexe materie inzichtelijk gemaakt. We kunnen nu aan stakeholders doeltreffend de basisprincipes van de verandering overbrengen."

Marian Janssen
Verandermanager bij ProRail