Visueel notuleren logo

24 uur krachten bundelen

Het doel van de sessie was duidelijk: in vierentwintig uur ervoor zorgen dat de ruim vijftig aanwezige werkgevers en brancheorganisaties de urgentie voelen om zich aan te sluiten bij de MONO-community. Want verkeersveiligheid is een zaak voor iedereen, van bedrijven die maaltijdbezorgers de weg opsturen die routes checken op de fiets, tot bedrijven die consultants de weg opsturen die veel bellen in de auto.

Oftewel: complexe materie, die in korte tijd wordt behandeld door veel stakeholders met verschillende achtergronden. Chaos en wanorde liggen in zo’n situatie op de loer, maar laat dit nou net de omstandigheden zijn waarbij onze visuele notulen zich als een vis in het water bij voelen. Bovendien heeft visueel meer waarde, naarmate de materie complexer wordt. Beelden spreken tot de verbeelding en visueel notuleren maakt informatie op een efficiënte manier inzichtelijk en helpt bovendien om snel tot de kern te komen en blijven.

Om nog dichter bij elkaar te komen, bleven alle deelnemers om ’s avonds gezamenlijk te eten, waarna iedereen in hetzelfde hotel bleef slapen. ’s Ochtends vroeg ging de sessie weer verder. Ook Ruud bleef eten en slapen. ‘Het waren intensieve, maar heel leuke en interessante dagen.’

 
Kan je iets meer vertellen over de MONO-campagne?

‘MONO wordt door de overheid groots opgezet, vergelijkbaar met de BOB-campagne, die we natuurlijk allemaal kennen en zich richt op alcohol. Het grote einddoel van MONO is nul verkeersslachtoffers in 2030. Ambitieus, maar elke verkeersdode is er natuurlijk één teveel. Bij deze 24-uurssessie waren veel toonaangevende mensen en organisaties aanwezig. Van de ANWB tot grote verzekeringsmaatschappijen en van vertegenwoordigers van KPMG tot grote bezorgers als Thuisbezorgd en Picnic.

Daarnaast bracht minister Cora van Nieuwenhuizen van Infrastructuur en Waterstaat hoogstpersoonlijk een bezoek aan de sessie, net als oud-politicus Maxime Verhagen van Bouwend Nederland. Tim Coronel is ambassadeur van de campagne en zet zich in om MONO meer bekendheid te geven. De minister was samen met Tim Coronel na de sessie zelfs te gast in Jinek, om het te hebben over de MONO-campagne.

Klik hier om naar de uitzending van Jinek met Tim Coronel en Cora van Nieuwenhuizen te gaan!
 
Klinkt goed! En wat was je eigen rol in het grote geheel?

‘Tijdens de sessie werd een aantal vragen behandeld. Welke voordelen heeft MONO voor werkgevers? Wat kunnen organisaties zelf doen? Antwoorden op deze vragen werden onder andere in presentaties, groepsgesprekken en groepsopdrachten geformuleerd. Er werd veel besproken en ik heb dit allemaal visueel inzichtelijk gemaakt, door alle inhoud ter plekke te visualiseren op een brown paper van tien meter lang. Zo was er aan het eind van de rit een overzichtelijk beeld van de resultaten.’

 
Heb je een voorbeeld van resultaten die je hebt gevisualiseerd?

‘Een centraal onderdeel van de sessie was het in kaart brengen van zogenaamde waardethema’s waar organisaties in hun bedrijfsvoering veel mee te maken hebben. Toen deze thema’s in kaart waren gebracht, is er per thema gekeken hoe MONO een positieve werking op dat thema kan hebben. Het resultaat hiervan heb ik in zes visuals weergegeven. Wat ik verder heel leuk vond is dat de brown paper die ik had gemaakt aan het eind van de sessie werd gebruikt als middel om de hele oogst te presenteren aan de minister. Mede hierdoor omvatte de presentatie alle relevante info, die kort en bondig gepresenteerd kon worden. Daar werd de meerwaarde van visuele notulen direct duidelijk en dat is heel gaaf om te merken!’

Uw gegevens

Uw bericht

Uw project