Getting the picture gaat verhuizen
Inspiratie

Of het nu gaat om ganzenbord, minecraft, voetbal of een pubqzuiz – spelletjes spelen zorgt voor enthousiasme, samenzijn, betrokkenheid en het op natuurlijke wijze leren van nieuwe skills. En dat zijn resultaten die ook op de werkvloer meer dan gewenst zijn. Serious gaming of gamification tracht precies dát te doen: spelelementen inzetten in een niet-spel omgeving. Met als doel betrokkenheid, activatie, samenwerking en leren te bevorderen.
Maar dat is makkelijker gezegd dan gedaan. Deze vijf insights helpen je om van je gamification traject een serieus succes te maken.
Delen
Een goed gamification traject start met een kick-off, het liefst met een doorsnee van de doelgroep. Hierin worden communicatiedoel én mogelijke obstakels in kaart gebracht.
Obstakels bij het verwerken van informatie over je pensioen? Te veel informatie, te weinig autonomie. Daarom ontwierpen we een gecategoriseerde pensioenchecklist.
De quiz Free Rice wil donaties voor het World Food Programme genereren door zo veel mogelijk bezoekers te laten spelen. Daarom is gekozen voor algemeen aansprekende onderwerpen als grammatica of topografie.
In game design is hier een term voor: “scaffolding” – in de steigers zetten. Lukt het deelnemers niet? Zet ze dan nét genoeg in de steigers zodat ze blijven staan. Geef clues, tips, maak de opdracht iets makkelijker. Zo kom je stap voor stap steeds verder, en hoger op de steiger.
Gamification trajecten die deelnemers in een keurslijf dwingen, zijn niet succesvol. Er moet autonomie in zitten. En keuzes die je maakt, moeten gevolgen hebben. Mocht dit ingewikkeld klinken, dat is het niet. Neem een strategiedag die opent met de vraag “Stel, je bent directeur van dit bedrijf, en moet deze resources voor het komende jaar verdelen. Welke keuzes maak je, en waarom?”. Zo’n vraag geeft deelnemers al veel meer autonomie dan beginnen met een uitleg over de beste inzet van resources.
Een ander veelgebruikte truc – voeg elementen toe die niet te voorspellen zijn. Voeg risico toe. Geef deelnemers de mogelijkheid te kiezen tussen een moeilijke of makkelijke optie, zonder dat ze weten wat dat inhoudt. Dit versterkt het gevoel van autonomie en uitdaging.
Vooral als een gamification traject over een langere periode loopt, is het zichtbaar maken van vooruitgang belangrijk. Denk aan een team wat Dev-Ops moet gaan werken, en hiervoor meerdere veranderingen door moet gaan. Een grote routekaart waarop met punaises wordt aangegeven waar elk team staat ten opzichte van het einddoel, is een goede motivator én houdt de verandering levend.
Voor de rationelen onder ons zijn er gelukkig aantoonbaar goede redenen om te overdrijven. De eerste heeft te maken met hoe je iets onthoudt. Onze ‘episodic memory” is een stuk sterker wanneer het gebonden is aan emoties. Van alle verjaardagen van je oma heb je alleen die onthouden, waarin je neefje met een taart gooide. Overdrijven zorgt er voor dat we iets intenser ervaren, en daardoor beter onthouden.
Een tweede reden is dat overdrijven je helpt met storytelling en dus betrokkenheid van je doelgroep. Een derde reden is dat het frisheid kan geven aan oud materiaal – zo heeft ook de verstokte “ik-weet-dit-allemaal-allang” medewerker nog nooit zijn opgedane kennis gebruikt om monsters te verslaan.