Context eerst

Waar wij ons vaak als eerste op richten in leiderschaps- of verandertrajecten, is het in kaart brengen van de huidige situatie van het team dat de klus moet klaren. Eerst de omgeving verkennen voordat we op stap gaan dus. Hoewel dit klinkt als een open deur, blijkt het vaak een stap die wordt overgeslagen. Maar voor leiders zonder begrip van wat er speelt is het lastig te bepalen welk soort gedrag effectief is. Met andere woorden: begrijp de context van je team. Duik in de schoenen van je teamleden.

“Het was verfrissend om eerst te tekenen en dan pas het gesprek met anderen aan te gaan. Daardoor is het veel makkelijker om over beladen onderwerpen te spreken.”

Creëer inzicht in jouw team met de Empathy Map

Om inzicht te krijgen in de belevingswereld van een team ontwikkelden wij de Empathy Map. Een template waarbij je naast het functioneren, ook gedrag en drijfveren in kaart brengt. Waar ligt een teamlid bijvoorbeeld wakker van? Of wat geeft iemand energie, of frustreert hem of haar juist? Teamleden visualiseren individueel de componenten gevoel, gedrag, feiten en output, en introduceren hun bevindingen aan elkaar. Dit verandert het gezamenlijke perspectief op het team. Iedereen kan zich beter inleven. En dat maakt de volgende stappen in het traject een stuk passender en effectiever.

Download de Empathy Map

Empathy map maken met Getting the picture

De Empathy Map is een van de visuele tools die Getting the picture inzet voor leiderschaps- en verandertrajecten. Afhankelijk van de klantvraag behoren onder vervolgstappen onder andere de Visuele Roadmap, Brainwriting Sessies en Journey Mapping.