Vijf revolutionaire visualisaties
Inspiratie

Tegenwoordig worden mensen overspoeld met informatie. Van beurskoersen checken in de trein, tot de niet aflatende stroom werkgerelateerde emailtjes. De moderne mens zwemt in een zee aan informatie en heeft regelmatig het idee daarin te verdrinken. Onze visualisatiewijzer helpt bij het kiezen van relevantie communicatiemiddelen.
Delen
Is dit dan zoveel anders dan vroeger? Jazeker. Berekeningen laten zien dat er meer informatie is geproduceerd in de afgelopen 5 jaar dan in de 5000 jaar daarvoor 1. Één exemplaar van de New York Times bevat meer informatie dan de 17e eeuwse mens in een heel leven tegenkwam.
Vanzelfsprekend blijft deze almaar groeiende berg aan informatie niet zonder gevolgen: informatie strijdt constant om onze aandacht. De informatiecompetitie laat ook de werkvloer niet ongemoeid. Kon je vroeger vanzelfsprekend rekenen op de aandacht van klanten en medewerkers, tegenwoordig trek je ten strijde tegen alle andere informatievormen die om je doelgroep vechten.
Tekstuele en visuele werelden verbinden om zo voor de klant helderheid te scheppen in de veranderingchaos – dat is mooi. Maar gek genoeg blijft het vaak bij dit externe gebruik van visuele middelen. Intern wordt visueel denken intern maar mondjesmaat ingezet. Communicatie verloopt nog steeds vooral via email of rapporten. Alsof medewerkers en management niet in precies dezelfde veranderingmaalstroom zitten als hun klanten. Alsof zij niet ook zélf klant zijn als het gaat om intern gedeelde verandering.
Het blijkt dat ook kennisdeling binnen een groep op managementniveau, waar het inhoudelijk complexe bedrijfsvraagstukken betreft, baat heeft bij het inzetten van visuele middelen. Management teams die kennis delen met behulp van visuele metaforen zijn significant productiever en leveren hogere kwaliteit. Op individueel niveau onthouden de teamleden de verandering significant beter 3.
Kortom, ook intern kunnen visuele middelen hun vruchten afwerpen, bijvoorbeeld in processen rondom verandering, sales of strategie. Maar voor de manager die hiertoe besluit, ontluikt een nieuw doolhof. Er bestaan inmiddels duizend-en-één vormen van visualisatie– van live tekenen tot animatie, van infographics tot interactieve websites.Gaat het u vooral om meer betrokkenheid en draagvlak te creëren? De passende visuele middelen gaan voor een gezamelijke aanpak – gamification, live tekenen en een co-creatie workshop bijvoorbeeld. Ligt het knelpunt juist bij te weinig begrip? Dan zijn informatiegestuurde visuele middelen zoals een animatie of infographic geschikt. Tenslotte, als het u te doen is om een persoonlijke aanpak waarin uw medewerkers zich herkend voelen, dan zijn visuele tools als e-learning en personalized content te adviseren.
Download visualisatiewijzer (PDF)